Više o projektu: „Upoznajmo kulturne znamenitosti svoga kraja“
Objavljeno: 15. listopada 2020.

Projekt je financiran od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta. Cilj  je kroz radijske emisije promovirati i prezentirati javnosti kulturne znamenitosti na području HBŽ-a. Namjera nam je upoznati širu javnost kulturnom bogatstvu, te potaknuti nove naraštaje na uključivanje u očuvanje i njegovanje vlastite tradicije.

Od presudne je važnosti da se kulturne znamenitosti čuvaju i na buduće naraštaje prenosi svijest i važnost tradicijske kulture kao važnog čimbenika života.  Stoga je težnja Radio Livna da kroz radijske emisije slušateljstvu približi  koliko je kultura važan segment života, odnosno prezentirati njihovu važnost i u razgovoru sa stručnjacima upoznati javnost o kulturnom znamenitostima. Predviđena medijska kampanja i edukacija ima za cilj i na ovakav način sačuvati dio nasljeđa te ju ostavili budućim generacijama.

Projektom su planirane emisije raspoređene u nekoliko tematskih cjelina:

Detektiranje stanja na terenu – dvije emisije

Razgovori /emisije sa stručnjacima koji djeluju u području vezanom za istraživanje, proučavanje, praćenje, evidentiranje, dokumentiranje i promicanje kulturnih znamenitosti. U prvoj fazi projekta stavlja se fokus na unaprjeđenje zaštite kulturnih znamenitosti, poboljšanje uvjeta za rad stručnjaka na restauratorskim, konzervatorskim i drugim poslovima zaštite.

Promocija i ukazivanje na važnost postojanja kulturnih znamenitosti – dvije emisije

Kroz drugu fazu projekta planirane su radijske emisije u kojima bi slušateljstvo bilo upoznato sa  važnošću kulturnih znamenitosti. U planu je kroz razgovor sa voditeljima, ravnateljima i djelatnicima kulturnih ustanova na području HBŽ-a ukazati na važnost njihovog postojanja, educirati slušatelje o „ponudi“ kulturnih znamenitosti, te kako su navedeni među ostalim nužan čimbenik u očuvanju kulturnog života na prostoru HBŽ-a.

Video prezentacija kulturnih znamenitosti – dva video uratka

Fokus je na približavanju i ukazivanju važnosti kulturnih znamenitosti kroz video materijal koji bi sačinjen ujedinjavanjem svih kulturnih znamenitosti te njihovoj prezentaciji javnosti putem Facebook radio Livna i službene stranice www.radiolivno.ba. Na ovaj način bi se projekt približio široj javnosti i putem društvenih mreža.

Rezultati projekta:

Jedan od očekivanih rezultata je da će se kroz radijske emisije unaprijediti i povećati kulturna osviještenost, podići interes za očuvanjem kulturnog nasljeđa, te educirati mlade generacije o kulturi kojoj pripadaju. Kroz projekt se očekuje i  povećanje interesa i brige lokalne zajednice za kulturnom ponudom.  Unaprjeđenje svih segmenata koji čine kulturno bogatstvo u HBŽ-a na jednu višu razinu, dobra je osnova da kulturna baština djeluje kao razvojni resurs.

Kada su u pitanju mjerljivi rezultati projekta, jedan od njih su emisije emitiranje u eteru i postavljenje na službenoj stranici Radio Livna, www.radiolivno.ba.  Obzirom na veliku praćenost radijske Facebook stranice, emisije bi po emitiranju bile objavljene i na našoj Facebook stranici. To će nam biti dobar pokazatelj o interesu naših slušatelja te odličan način za približavanje projekta široj javnosti. U planu je i izrada vizualnog identiteta projekta, odnosno posebna rubrika na službenoj stranici radija. Na tom će mjestu svi zainteresirani moći dobiti uvid u sve ono što je odrađeno u sklopu ovoga projekta, što poboljšava i sami uspjeh.

Očekivani rezultat  je i omogućiti vidljivosti dobre suradnje sa Federalnim ministarstvom kulture i športa.

oglasi
...