„Upoznajmo kulturne znamenitosti svoga kraja“ – Tomislavgrad
Objavljeno: 12. siječnja 2021.

„Upoznajmo kulturne znamenitosti svoga kraja“ – Franjevački samostan Tomislavgrad i Kulturno informativni centar Tomislavgrad.

Današnja emisija fokusirana je na područje općine Tomislavgrad , odnosno znamenitosti koje se nalaze na ovom području.
Jedno od njih je svakako franjevački samostan Tomislavgrad u sklopu kojeg se nalazi bazilika posvećena sv. Nikoli Taveliću.
Upravo ćemo krenuti u našu današnju priču sa bazilikom kao kulturnom znamenitosti tomislavgradskog kraja.
Nakon bazilike selimo se u prostorije samostana gdje se nalazi Paleontološka zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, gdje je postavljena izložba Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti“.
Samostanska knjižnica iz dana u dan broji sve više knjiga, a i sve više članova. Knjižnicom je ovaj samostan otvorio vrata svome narodu i to je još jednapoveznica fratara i naroda u ovom kraju.
Nakon knjižnice prešli smo u zgradu pored samostana a to je Franjevački muzej fra Jozo Križić gdje se nalazi galerija s izloženim slikama duvanjskih umjetnik kao i sakralna, etnološka, arheološka i afrička zbirka koja privlači posebnu pozornost. O svemu smo razgovarali s gvardijanom fra Sretanom Ćurčićem.

Na području Tomislavgrada djeluje i Kulturno informativni centar.
U ovoj ustanovi nalazi se galerija gdje su izložene slike duvanjskih umjetnika. A kroz niz projekata rade promociju grada na što su posebno ponosni. Razgovarali smo s Danijelom Papić ravnateljicom Kulturno informativnog centra Tomislavgrad.

oglasi
...