„Upoznajmo kulturne znamenitosti svoga kraja“ – Franjevački muzej i galerija Gorica.
Objavljeno: 8. prosinca 2020.

Današnja emisija fokusirana je na Franjevački muzej i Galerija Gorica Livno, sa franjevačkim samostanom u sklopu kojeg se nalazi crkva sv. Petra i Pavla, i sama zaštićeni nacionalni spomenik kulture.
Detalje o crkvi sv. Petra i Pavla kao kulturnoj znamenitosti livanjskog kraja i Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica možete saznati iz razgovora s Draženom Džeko, ravnateljicom Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.
Kako i na koji način je nastao muzej i galerija saznali smo iz razgovora sa svjedokom tog vremena, fra Anđelkom Barunom.
A tko zna da li bi Franjevački Muzej i Galerija Gorica Livno doživjeli ovu bogatu kulturnu sadašnjost i postali poznati i izvan Livna, da nije bilo Gabrijela Jurkića, jednog od najznačajnijih slikara svog vremena. O Gabrijelu, njegovim djelima i galeriji razgovarali smo sa Željkom Markov, muzejskom savjetnicom i kustosicom umjetničke zbirke.
Posebno bogat i zanimljiv postav muzeja i galerije koji spaja Crkvu kao kulturno znamenitost i nacionalni spomenik sa Gabrijelom Jurkićem i ostatkom kulturne baštine je sakralni postav. O kulturnim znamenitostima sakralnog postava razgovarali smo sa kustosom sakralne zbirke Josipom Gelom. Pa smo s Josipom razgovarali i o arheološkom postavu muzeja.

...