“Pitam, ne skitam” opis projekta
Objavljeno: 24. veljače 2019.OPIS PROJEKTA

„Pitam ne skitam“ projekt je  kojim želimo potaknuti nov način promišljanja društva i svijeta koji nas okružuje. Potreba za projektom je nastala iz razgovora sa mladima, slušateljima radio Livna sudionicima naših projekata i roditeljima, kao i suradnicima.

Projekt se bazira na mlade , posebno djevojke, koje su u današnje vrijeme u nezavidnom položaju za razliku od svojih muških vršnjaka. Cilj nam je potaknuti mlade da kroz razgovor, radijske emisije  pitaju i saznaju sve što su htjeli znati o temama koje su trenutno aktualne i o problemima koji ih muče u njihovoj osjetljivoj dobi.

Projekt je sačinjen od

Dvije radijske emisije – kroz opušten interaktivni radijski program mladi će saznati odgovore na brojna aktualna pitanja vezana za njihovu dob, kako bi se što bolje pripremili na sve što ih u životu čeka. Emisije bi uz potporu djelatnica radija (novinarke i voditeljice) osmislile i vodile srednjoškolke.

Izravne radijske emisije – tijekom emisija slušatelji bi imali priliku putem telefona, izravnim javljanjem i uključenjem u eter aktivno sudjelovati u realiziranju program te potaknuti na pokretanje novih tema

Projekt bi obradio sljedeće teme koje zanimaju mlade:

  1. „Cijenim vlastito zdravlje“ – teme iz područja socijalne politike i zdravstvene zaštite mladih
  2. „Aktiviram se u zajednici“ – teme iz područja aktivnog sudjelovanja mladih u društvu,

U projekt će biti uključeni djelatnici radija, novinari, urednici i tehničari. Osim navedenih, za kvalitetno odrađen posao bit će uključene udruge, institucije, tvrtke, stručnjaci s područja zdravstva, kulture, zapošljavanja, obrazovanja i slično.

Kroz radijske emisije projekt će omogućiti izravnu suradnju mladih s novinarima (djelatnicima radio Livna) stručnjacima s područja zdravstva, kulture, zapošljavanja, obrazovanja te sa različitim udrugama, institucijama i tvrtkama.

Kroz anketu ( pitanja i razgovor s mladima ) koju će provesti djelatnici radija u tri livanjske srednje škole bit će omogućen uvid u ono što mladi žele čuti u radijskom eteru. Na taj ćemo način lakše doći do saznanja što mlade zanima te u skladu s tim realizirati projekt. Jedan od ciljeva nam je i pokazati mladima kako je lokalni medij jedan od odličnih načina za ukazivanje na potrebe, probleme i želje mladih. Automatski će im biti dana prilika za samostalno kreiranje radijskog sadržaja, prvenstveno se tu misli na djevojke koje će sudjelovati u stvaranju i realizaciji emisija predviđenih projektom.

Facebook stranica radio Livna – stranica će omogućiti lakšu komunikaciju s mlađom populacijom, direktno vezanom za projekt “Pitam ne skitam”.
Obzirom da su mladi najaktivniji na društvenim mrežama, ovakav vid komunikacije idealan je za dobiti povratnu informaciju o njihovim željama i potrebama.

Jedan od načina na koji ćemo tijekom projekta mjeriti kvalitetu i učinkovitost istoga je facebook stranica radija. Pomoću stranice će biti olakšana vidljivost vezana za način rada, uspješnost realiziranih emisija te reakcije potencijalnih korisnika projekta.

Osim Facebook stranice, jedan od načina mjerenja uspješnosti projekta je i posebna rubrika vezana za projekt na službenoj stranici radija www.radiolivno.ba. Na navedenoj stranici bit će postavljane sve realizirane emisije, najave aktivnost vezanih za projekt te detalji o samom projektu.

U projekt “Pitam ne skitam” će izravno biti uključene djevojke koje, nakon provedbe ankete na samom početku projekta, pokažu interes za aktivno sudjelovanje. Riječ je o srednjoškolkama koje će tijekom obuke (tehničke i praktične) u prostorijama radio Livna dobiti priliku za kreiranje radijskog sadržaja tijekom radijskih emisija. S njima će surađivati i žene urednice/voditeljice/novinarke uposlene na radio Livnu. Cilj nam je osvijestiti mlade žene/djevojke o tome kako je nužno da se aktivno uključe u društvene procese. Činjenica je kako su uglavnom vodeće i vidljive pozicije u društvu rezervirane isključivo za mušku populaciju. Na ovakav način želimo pokazati kako je mlada žena iznimno sposobna ravnopravno vidjeti i kreirati društvena događanja, među ostalim i ciklus radijskih emisija tijekom ovoga projekta.

...